keskiviikko 29. tammikuuta 2014

24

Tässä muutaman päivän aikana olen miettinyt sitä alttarin koristelua. Toisaalta vihkiminen kestää kuitenkin niin vähän aikaa, että mitään ihmeellisiä koristuksia emme ole ajatelleet. Juhlapaikan isäntä vinkkasi jo kesällä jonkinlaisesta vihkiryijystä, mutta en jotenkin ajatellut koko asiaa. Pitihän sitä googlailla vielä reilu kolme viikkoa ennen häitä, että millainen se vihkiryijy sitten on.
Vihkiryijyllä on siis arvokas tehtävä hääparin jalkojen juurella vihkitilaisuudessa. Häiden jälkeen ryijy ripustetaan kodin seinälle. Seinällä ryijy muistuttaa konkreettisella tavalla tärkeästä päivästä. Yhdestä tekstistä luin, että aikaisemmin ryijyn kutoi morsian itse tai hänen äiti (missä ihmeen välissä sitä olisi kutonut mitään ryijyjä). Kirkossa vihittävät parit käyttivät ryijyä jalkojensa alla, sekä juhlallisuuden lisäämiseksi että turvana pahoja voimia vastaan.
En kuitenkaan näkisi meidän seinällä mitään ryijyä, vaikka mummoni seinällä komeilee kaunein näkemäni ryijy. Ehkä miellän vain ryijyt jotenkin mummolaan sopiviksi. :)

Joskus ryijyjä on annettu hääparille lahjaksi, mutta tätä lahjaideaa varoiteltiin monella sivustolla, koska nykyään häälahjaksi saadut ryijyt päätyvät rullalla kaappin perukoille. Tänään mietinkin, että mahtaisimmekohan saada seurakunnalta lainaan jonkun vihkiryijyn, jolle voimme sitten polvistua? Äitini esitti mielestäni hyvä idean, jos emme mistään ryijyä saa. Hän ehdotti, että ostaisimme sellaisen perus nukkamaton tai vastaavan.. Menisikö se siitä polvistumiseen tarkoitetulta alustalta, jos ei seurakunnasta mitään lainaksi saa..


Miten te suhtautuisitte, jos kaveri tai sukulainen toisi häälahjaksi vihkiryijyn?

Ps.. Tänään jäljellä päiviä joulukalenterin luukkujen verran.

8 kommenttia:

  1. Sopisi kyllä teille varmasti tuollainen ryijy, mutta jos itse saisin sellaisen lahjaksi niin olisin varmaan aika WTF?! ja pistäisin moisen myyntiin tai roskiin. En ole mikään ryijyjen ystävä. xD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo meilläkään ei kotona ole mitään paikkaa ryijylle, eikä tänne kyllä se edes sopisi. :D Mutta ymmärsin ryijyn olevan melko perinteinen juttu, jonka päälle kirkossakin polvistutaan (?). Voisi olla kyllä hääparin ilme mielenkiintoinen, jos ei olisi edes ikinä kuullut moisesta perinteestä. ;)

      Poista
    2. Joo en itsekään ole aiemmin moisesta kuullut :D

      Poista
    3. Nyt vain Korppu valmistautumaan, jos vihkiryijy löytyykin lahjojen seasta. :P

      Poista
  2. Joillekin tämä vihkiryijy varmasti sopii niin häiden teemaan, vihkimiseen kuin myöhemmin kotiin koristeeksi. Meidän häissä tätä ei kuitenkaan tulla näkemään eikä missään nimessä kotonamme seinällä roikkumassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että vihkiryijy on joillekin ihan perinteinen ja tärkeä juttu. :) Arvostan kyllä sitä, jos joku sen omin käsin tekee.

      Poista
  3. Kirkossa morsiuspari polvistuu aina ryijyn päälle, mutta ymmärtääkseni yleensä se on siellä kirkon puolesta. Halutessaan pari saa toki tuoda oman perintö- tms ryijyn omaan hääjuhlaansa käytettäväksi. Oikeastaan aika kaunis ajatus, mutta ei taida oikein olla "muodissa" tällä hetkellä nuo ryijyt ihmisten kodeissa. Varmaan niitä on ihan nuorekkaankin näköisiä, ja sehän olisi hienoa jos käsistään taitava tekisi itse omannäköisensä ryijyn muistoksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo näin se kuulemma on, että kirkon puolesta ryijyn saa lainaksi. :) Ja ei kyllä ainakaan nettiä selatessa vaikuta olevan tällä hetkellä muodissa, mutta melko vanha tapa kuitenkin.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)